__A_loft is a transformation project, changing a single floor office into a two level Loft.
__The existing office space had very few windows – providing poor sunlight conditions for housing purposes. Fortunately, top floor location and possibility of extension provides conditions to solving the lack of sunlight.

__Introducing the Void Cube – double floor height, open space allows sunlight access to the inner part of the first floor. This open space has been organized as a living room with an open kitchen. In addition, the first floor covers: two bedrooms, main bathroom and back of house facilities. The second floor has been set for master bedroom with hidden washroom and a roof terrace.

__The use of materials such as concrete, industrial glass panels or OSB (oriented strand board) refer to the industrial location of the apartment.
Black clinker bricks have been used to form a 3D textured wall of the main bathroom. Color, texture and shadows created by the wall correspond with coal – extracted in the local mine industry.
Kitchen design follows a simple geometry idea. OSB boards finished in gloss black were chosen for the front material in high wardrobes and the kitchen island.
__In contrast to the raw industrial materials, high end finishes such as triangular, crystal mirrors or wooden tiles have been introduced.
Second floor, hidden washroom – accessible throughout the master bedroom wardrobe, has been glazed on both sides with triangular mirrors – extending a narrow space into infinity.
__Custom designed theme letters, are back lit to provide side light to the bedrooms. The “A”, “F” and ” L” letters form the project name: “ALOFT”. Missing “O” and “T” emphasize the possibility of future apartment extension.

_A_loft to projekt transformacji jedno kondygnacyjnego biura w dwu piętrowy loft. Istniejąca przestrzeń biurowa posiadała okna jedynie na jednej ze ścian zapewniając niewystarczające warunki dla funkcji mieszkaniowej. Rozwiązaniem okazało się wykorzystanie lokalizacji mieszkania na ostatniej kondygnacji i możliwość jego nadbudowy.  

_Wprowadznie dwu kondygnacyjnej przestrzeni w formie szcześcianu pozwala na doświelenie salonu z otwartą kuchnią. Poza salonem dolna kondygnacja mieści: dwie sypialnie , główną łazienkę oraz pomieszczenia zaplecza. Na górnej kondygnacji zlokalizowano główną sypialnię z własną łazienką oraz taras.

_Zastosowanie surowego betonu , paneli ze szkła profilowanego czy płyt OSB jest nawiązaniem do industrialnej lokalizacji mieszkania.
Do stworzenia efektu trójwymiarowej ściany w głównej łazience użyto czarnych pełnych cegieł klinkierowych. Kolor i światłocień który powstaje na cegłach koresponduje z formą węgla kamiennego wydobywanego w lokalnych kopalniach. Zastosowanie paneli z transparentnego szkła zapewnia pośrednie doświetlenie łazienki na górnej kondygnacji.
Koncept kuchni oparty jest na korelacji geometrii trzech prostych brył. Okap oraz fronty kuchni zostały wykonane z płyty OSB malowanej na czarny połysk. Industrialny charakter kuchni podkreślają szare skrzynki użyte jako szuflady w wyspie kuchennej.
_W opozycji do surowych industrialnych materiałów – użyto wykończeń typowych dla apartamentów, jak wysokiej jakości płytki drewniane – układane w jodłę czy lustra cięte w geometryczny wzór.
Główna sypialnia poza bezpośrednim dostępem do tarasu została wyposażona także we własną – ukrytą za garderobą łazienkę.
Ściany łazienki zostały wykończone lustrami po obu stronach powiększając optycznie wąską przestrzeń. Wanna osadzona na równo z posadzką łazienki zwiększa jeszcze wrażenie przestronności.
_Przestrzenne elementy w formie liter – rozświetlają sypialnie ciepłym miękkim światłem.
Litery “A”, “F” i ” L” składają się na nazwę projektu “ALOFT“. Brakujące “O” i “T” podkreślają możliwość rozbudowy o kolejne dwie sypialnie.

Area: 140 sqm
Location : Sosnowiec , Poland
Design period : 2014-2016
Construction period: 2016-2017
Type : Loft
Client : Private

Design team: Ludwik Kaizerbrecht , Krystian Kaizerbrecht
Photography: Ludwik Kaizerbrecht
Rendering: Fantasy in Motion : Karol Sabalczyk
Kitchen design and manufacture : Jang: Jan Gałuszka, Filip Gałuszka
Bike rental (Photosession) : Mechanik.Bikes: Dorian.Klimza
Balustrades : Mariusz Mika
Tiles supplier: DomHit :Bogdan Maciągowski

Main Contractor:  Ireneusz Krzywda

rendering vs reality

Design stage

design details /
carefully selected /

Design stage

this stage took over 2 years /
6 teams with over 20 people worked on site /
11 suppliers delivered to site /

Construction stage

PUBLISHED IN :