Wielka i zła płyta

Projekt wnętrza zrealizowany w budynku wielorodzinnym, wybudowanym w latach 70-tych, posiadającym  świetne walory lokalizacyjne oraz widokowe. Duży procent przeszkleń ścian zewnętrznych, niska zabudowa, doskonałe nasłonecznienie oraz otaczająca zieleń zdeterminowały o racjonalności metamorfozy wnętrza – na przekór przekonań o “wielkiej i złej płycie” 🙂 .

Z uwagi na małą powierzchnie – 35 m² i niefunkcjonalne przestrzenie, usunięte zostały podziały na formalne pomieszczenia. Otwarta kubatura pozwoliła na przenikanie się kolejnych funkcji w mieszkaniu przy jednoczesnej maksymalizacji ergonomii użytkowej.

Pomimo niskiego budżetu, mieszkanie przeszło transformację nadającą mu nowy cykl życia. Poddano renowacji  zastane meble, wycyklinowano i zabezpieczono istniejący parkiet, a także wyposażono przestrzeń produktami “z drugiej ręki” –
w myśl idei ‘Reuse Reduce Recycle’.

Autor: arch. Bartłomiej Zabój
Powierzchnia: 35 m²
Projekt: 2017
Autor grafik: Michał Mozolewski