Wielka i zła płyta_cz.5

Projekt rearanżacji wnętrza zrealizowany został w budynku wielorodzinnym wybudowanym w latach 70-tych, potocznie zwanym „wielką płytą”. Również i w tym wypadku, pomimo złych skojarzeń tego określenia  – skala grupy budynków, sąsiedztwo zieleni miejskiej i półprywatnych wnętrz urbanistycznych dementują negatywny wydźwięk pojęcia prefabrykacji minionego wieku.

Projekt nowej aranżacji przestrzeni mieszkania eliminuje podziały mono-funkcyjnych „pokoi”, adaptując je na współczesną formułę części dziennej z aneksem kuchennym i strefą wejścia. Wydzielone jako pomieszczenia pozostają sypialnia oraz toaleta.

W ograniczonym budżecie odkryto z warstw tynku żelbetowe lico stropów, będące wyeksponowanym reliktem prefabrykacji minionego wieku i jednocześnie stanowiące kontrast do minimalistycznych wykończeń materiałowych.

Lokalizacja: Wrocław, Polska
Autor: arch. Bartłomiej Zabój
Powierzchnia: 47 m2
Projekt: 2021