STODOŁA NA PRZESTRZAŁ
Projekt domu jednorodzinnego w charakterze współczesnego domu wiejskiego – “nowoczesnej stodoły”.

Punktem wyjściowym do realizacji projektu było stworzenie parterowego budynku w charakterze wiejskiego domu, na kształt murowanej stodoły. Łatwość użytkowania, minimalny czas dla bieżącej konserwacji, brak okien połaciowych, spowodowały o wyborze naturalnych materiałów okładzin zewnętrznych (ceramika, drewno, aluminium), tradycyjnych technologii budowania oraz rodzaju energooszczędnych instalacji.
Najistotniejszą przestrzenią dla Inwestora 2+1 miała stać się otwarta, wielkoprzestrzenna część dzienna.

Dom lokalizowany jest w podmiejskiej wsi, posiadającej pozostałości zabudowy zagrodowej, gdzie z parcelowanych użytków rolnych rozrasta się nowa zabudowa jednorodzinna.
Wąska, a zarazem długa działka z wjazdem od południowego zachodu wymusza zabudowę linearną, racjonalnie wykorzystującą nasłonecznienie i dostęp. Ta niekorzystna cecha została jednak przekonwertowana na atut, pozwalający na sekwencyjne wydzielenie wewnętrznych stref prywatności na działce. W tym celu wyznaczone zostały trzy strefy: wjazdowa (ogólnodostępna z częścią garażową), dzienna (buforowa – czerwona stodoła) oraz prywatna (cicha część mieszkalna wraz z ogrodem).
Wykorzystując zapisy planu miejscowego oraz uwarunkowania istniejącej zabudowy, budynek sytuowany jest wgłąb działki, przez co strefa wjazdowa zyskuje na przestrzeni i stanowi swoiste przedpole dla rzeczowej ‘stodoły’.

Strefa dzienna staje się buforem za sprawą prostopadłej aranżacji w stosunku do dłuższego boku działki i linearnej zabudowy oraz powiększenia wysokości, w efekcie dominując w bryle całego budynku.  Zastosowanie czerwonej dachówki (w tym na elewacji), podkreśla przełamanie linearnego ciągu funkcji a także kultywuje charakter starej zabudowy wsi. Lokalizowana w niej przestrzeń dzienna realizowana jest w otwartym planie wnętrza wraz z minimalistycznym aneksem kuchennym (preferencje Inwestora).  Całość dopełniona jest biblioteczką na nieużytkowej antresoli i zwieńczona odkrytą więźbą dachową wraz z widocznym deskowaniem.

Strefa prywatna kontynuowana jest linearnie wgłąb działki, a jej modułowość pozwala na jej potencjalną rozbudowę w kierunku ogrodu. Każda z sypialni projektowana jest z pełną wysokością (odkryta więźba) oraz bezpośrednim wyjściem na taras, skutkując dużym potencjałem do aranżacji wnętrza i integracji z przestrzenią zewnętrzną.


Lokalizacja
: przedmieścia Wrocławia
Autorzy: mgr inż. arch. Bartłomiej Zabój
Powierzchnia: 220 m2
Projekt: 2019-20
Status: w budowie