Wielka i zła płyta _cz.4

Projekt wnętrza zrealizowany został w budynku wielorodzinnym wybudowanym w latach 70-tych, potocznie zwanym “wielką płytą”. W tym wypadku pomimo złych skojarzeń tego określenia, skala budynku, sąsiedztwo niskiej zabudowy willowej oraz dużej ilości zieleni miejskiej kompletnie zaprzecza negatywnemu wydźwiękowi pojęcia prefabrykacji minionego wieku.

Projekt zakłada powiększenie otwartych przestrzeni w lokalu mieszkalnym poprzez połączenie i otwarcie pomieszczeń, co skutkuje radykalną poprawą ergonomii użytkowej. Powiększona zostaje dzięki temu toaleta oraz połączona w jedną przestrzeń główna sypialnia, natomiast kuchnia zyskuje bezpośredni dostęp do salonu.

W ograniczonym budżecie udało się zachować istniejący parkiet, a także przywrócić estetykę istniejącym parapetom z lastryko.

Autor: arch. Bartłomiej Zabój
Powierzchnia: 62 m²
Projekt: 2019